Schrijfwerkplaatsprintversie

*This course is completely in Dutch*
Schrijven is spelen met taal, zoeken naar de juiste woorden, schuiven met zinnen. Iedereen kan dat. Maar waar haal je inspiratie vandaan voor een nieuw verhaal? In welk genre schrijf je dat verhaal? Hoe begin je en hoe laat je het verhaal eindigen? Hoe weet je of er genoeg staat, en niet teveel? Als schrijver heb je geen lijstje met regels waar je aan vast kunt houden. Door veel uit te proberen, en door veel verhalen te lezen, kun je jouw schrijversinstinct trainen.
 
Wat doe je?
Deze week werk je vanuit verschillende genres- proza, poëzie, fictie, non-fictie, theater. Je gaat opzoek naar inspiratie en manieren waarop je dat kunt vinden. Dit kan door teksten van bekende schrijvers te lezen, maar ook door oefeningen waaruit scènes ontstaan. Tijdens de oefeningen leer je verschillende vaardigheden zoals inzoomen, karakters ontwikkelen, hoe je naar een climax toewerkt, hoe je dingen opschrijft, maar niet benoemt. Door middel van de korte opdrachten vind je een vorm voor een tekst die je verder kunt uitwerken. Tijdens het schrijfproces leer je vaardigheden en technieken om je tekst te verbeteren. Als de grove lijnen van je verhaal staan, gaan we herschrijven en schrappen tot de tekst af is. Tussendoor worden de teksten gelezen en feedback gegeven.
 
Hoe de week er precies uit gaat zien is afhankelijk van de benadering van de docent die de week geeft. De CREA schrijfdocenten werken allemaal vanuit hun eigen expertise en ervaring.
Marije werkt aan het begin van de week veel met oefeningen zodat de cursisten hun eigen stijl en smaak kunnen ontdekken en erachter komen wat hun fascinaties zijn en hoe zij die kunnen inzetten. We proberen verschillende genres uit. Daarna werkt iedereen aan langere teksten en zal zij meer individueel begeleiden.
Ellen is docent creatief schrijven bij CREA. Wil je nieuwe inspiratie en ideeën opdoen, verschillende genres uitproberen en je zintuigen aanscherpen? Je krijgt korte stimulerende opdrachten die je ideeënstroom op gang brengen. Leer je eigen creativiteit verder te ontwikkelen en ga op zoek naar verhalen en gedichten in je hoofd.
Aukelien besteedt aandacht aan personages, plaats, plot en de geloofwaardigheid van een verhaal. Zowel theorie als schrijfoefeningen vullen de lessen waarin in de ochtend klassikaal wordt gewerkt en in de middag individueel wordt begeleid.
 
Ingangsniveau
Iedereen is welkom.
 
Presentatie
Iedere week eindigt met presentaties op vrijdagavond om 19 uur waar alle cursussen iets laten zien. Op maandagavond en woensdagmiddag is er een randprogramma.
toon alletoon alleen beschikbare cursussen cursussen

zomer 2018

SCHRIJF JE IN**
start duur tijd
ma 09-07-2018 5 dagen 10:30-17:00
docent prijs* cursusnummer
Marije Uijtdehaage 150/225/299 717902
SCHRIJF JE IN**
start duur tijd
ma 23-07-2018 5 dagen 10:30-17:00
docent prijs* cursusnummer
Ellen Stoop 150/225/299 717905
SCHRIJF JE IN**
start duur tijd
ma 06-08-2018 5 dagen 10:30-17:00
docent prijs* cursusnummer
Aukelien Weverling 150/225/299 717909
* Prijs voor: voltijd studenten/werknemers en afgestudeerden UvA of HvA/overigen.
» meer informatie