Jeugdliteratuurprintversie

Deze week schrijf je meerdere korte verhalen voor kinderen. Dat kan zijn voor een peuter, een puber en alles er tussenin. Hoe kun je dingen beschrijven in plaats van uitleggen? Hoe beschrijf je een heftige thematiek zo dat kinderen het begrijpen, en op zo’n manier dat je een kind serieus neemt in de belevingswereld waarin hij zich dan bevindt, zonder belerend te zijn? Daar kom je al schrijvend achter.

Wat doe je?

In het begin van de week schrijf je voor diverse leeftijdscategorieën om uit te vinden wat je favoriete doelgroep is. Daarna doe je vanuit diverse inspiratiebronnen, zoals films, illustraties of foto’s, ideeën op voor korte verhalen en kom je tot losse fragmenten. Tijdens het schrijfproces krijg je oefeningen waarin je leert wat de kenmerken van een kort verhaal zijn, hoe je daarvoor een spanningsboog uitwerkt, waar de climax ligt, hoe je een personage ontwikkelt en de acties van dat personage opbouwt.
Door het lezen en bespreken van de geschreven teksten komt aan bod hoe je suggestief kunt zijn. In de loop van de week werk je langer aan je eigen verhaal. Of je veel of geen schrijfervaring hebt maakt niets uit.

Ingangsniveau

Iedereen is welkom.

Bijzonderheden

Geen.

Presentatie

Iedere zomerweek eindigt met een gezamenlijke presentatieavond op vrijdag, waar alle cursisten, acteurs, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars, aan meedoen. In eerste instantie voor de andere zomercursisten, en mocht er plek zijn, dan kan ook publiek van buiten worden uitgenodigd. Houd deze avond dus vrij! We beginnen om 19.00 uur.

Randprogramma

Op maandagavond kan je blijven eten en op woensdagmiddag kun je diverse korte workshops doen om andere disciplines te proberen. Deze activiteiten zijn niet verplicht. Kijk voor meer informatie in de linkerkolom onder het cursusaanbod van de zomercursussen.