Etsen en andere druktechniekenprintversie

Een ets is een tekening op een zinkplaat die je heel vaak kunt afdrukken. Als je met een scherp en puntig metaal een tekening in een plaat krast en hier een afdruk van maakt, dan noemen we dat een droge naald. De lijn van de tekening in deze druk wordt een beetje rafelig en is typerend voor de droge naald. Een aquatint is geschikt voor het drukken van grote vlakken en minder voor fijne lijntjes zoals bijv. een lijnets dat wel is.

Wat doe je?

In deze cursus leer je de praktische toepassingen en effecten van verschillende grafische technieken. Je maakt een monoprint, een ets, een droge naald en een aquatint.
Verder leer je hoe je met inkt werkt. Het ininkten van de zinkplaat heeft namelijk verschillende mogelijkheden maar ook moeilijkheden. Al doende leer je gebruik te maken van en in te spelen op het verrassingseffect dat grafiek heeft.
Iedere techniek dwingt een ander soort thema''s en onderwerp af. Een droge naald is geschikt voor dramatische landschappen en portretten, een aquatint meer voor het maken van grafische en abstracte kunstwerken.
Meekijken naar wat anderen doen is erg belangrijk. Voor iedereen en ook voor de maker zelf is het namelijk steeds een verrassing hoe de afdruk wordt. Gezamenlijk kun je onmiddellijk reflecteren en bepalen wat er eventueel nog aan de druk veranderd moet worden.

Ingangsniveau

Iedereen is welkom.

Bijzonderheden

Geen.

Presentatie

Iedere zomerweek eindigt met een gezamenlijke presentatieavond op vrijdag, waar alle cursisten, acteurs, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars, aan meedoen. In eerste instantie voor de andere zomercursisten, en mocht er plek zijn, dan kan ook publiek van buiten worden uitgenodigd. Houd deze avond dus vrij! We beginnen om 19.00 uur.

Randprogramma

Op maandagavond kan je blijven eten en op woensdagmiddag kun je diverse korte workshops doen om andere disciplines te proberen. Deze activiteiten zijn niet verplicht. Kijk voor meer informatie in de linkerkolom onder het cursusaanbod van de zomercursussen.