Schilderen XLprintversie

Deze week werk je aan één groot schilderij over de stad. De stad, dat betekent een veelheid aan indrukken: gebouwen, verkeer, parken, mensen, vogels, wolken, water... Alles is constant in beweging. Kleuren en contrasten veranderen voortdurend.

We zijn gewend om ons helemaal suf te fotograferen en vliegensvlug keuzes te maken in wat we willen registreren. Tekenen en schilderen is trager dan fotografie. In deze cursus intensiveer je je blik en ontwikkel je een idee hoe je schilderij eruit zal gaan zien.

Wat doe je?

De eerste 2 dagen gaan we buiten op zoek naar inspiratie, om je schilderij zo persoonlijk mogelijk te maken. We doen dat met potlood, krijt en verf. 

Terwijl je bezig bent, leer je over compositie en maak je je eigen keuzes voor bepaalde details. Je leert over licht en schaduw en kleuren mengen, over abstraheren en detailleren, over perspectief en het schilderen van mensen in hun omgeving.

Deze studies nemen we mee naar het atelier. In de rest van de week werk je aan 1 groot schilderij, waarin je je studies op je eigen manier verwerkt. Het eindstuk exposeren we aan het einde van de week waarbij de studies de dynamiek van het ontstaansproces illustreren.

Ingangsniveau

Iedereen is welkom.

Bijzonderheden

* bij slecht weer zoeken we overdekte plekken die net zo dynamisch zijn en zicht geven op buiten.
* Het is handig om een fiets mee te nemen.

Presentatie
Iedere zomerweek eindigt met een gezamenlijke presentatieavond op vrijdag, waar alle cursisten, acteurs, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars, aan meedoen. In eerste instantie voor de andere zomercursisten, en mocht er plek zijn, dan kan ook publiek van buiten worden uitgenodigd. Houd deze avond dus vrij! We beginnen om 19.00 uur.

Randprogramma

Op maandagavond kan je blijven eten en op woensdagmiddag kun je diverse korte workshops doen om andere disciplines te proberen. Deze activiteiten zijn niet verplicht. Kijk voor meer informatie in de linkerkolom onder het cursusaanbod van de zomercursussen.