Zonnebloemen en aardappeletersprintversie

In 2015 staat Europa in het teken van het Van Gogh-jaar. Vincent van Gogh maakte in slechts tien jaar tijd meer dan 2000 werken (schilderijen, tekeningen, aquarellen en prentkunst). Zijn oeuvre is te verdelen in verschillende stijlontwikkelingen, van impressionisme noir uit zijn vroege periode tot de conceptkunstenaar die zijn ideeën en gedachten over het leven en zijn fascinatie voor de werkende klasse omzette naar beeldtaal op het doek. Hij was een van de grote motoren achter de vernieuwingen van de moderne kunst aan het begin van de 20ste eeuw.
Hoewel hij lang als expressionist gezien werd, ging Van Gogh veel planmatiger te werk. Hij was geïnteresseerd in de theorieën en technieken uit voorgaande perioden alsook in de nieuwste eigentijdse theorieën over kleurcontrasten, zoals die van de (pseudo) wetenschappers Michel Eugène Chevreul en Charles Blanc.

Wat doe je?
Je gaat je praktisch bezig houden met Van Gogh. Je kijkt naar de teken- en schildermethoden die hij toepaste en naar de verbeeldde onderwerpen. Je leert het perspectiefraam te gebruiken als hulpmiddel voor het omzetten van de driedimensionale werkelijkheid naar het platte vlak van je doek. Je leert de praktische toepassing van het gebruik van grijze harmonieën en je krijg les over de theorieën achter de intensieve kleurcontrasten in stilleven en portret.
Je werkt met houtskool en olieverf. Onderwerpen zijn stillevenobjecten met een persoonlijke herinnering, zoals je oude paar gympen die al een leven achter de rug hebben, en je schildert naar model. Je maakt dezelfde stijlontwikkeling door als Van Gogh, van het donkere impressionisme naar de kleurrijke ''Japanse'' stijl. Daarnaast bezoeken we het Van Gogh Museum en bespreken we de theorieën en technieken aan de hand van de werken van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Ingangsniveau

Deze intensieve zomercursus is zowel geschikt voor beginners als gevorderden in teken- en olieverfschildertechnieken.

Bijzonderheden

CREA betaalt de helft van je entreegeld voor het Van Goghmuseum. Houd rekening met een eigen bijdrage. Neem je Mueumjaarkaart mee als je die hebt.

Presentatie

Iedere zomerweek eindigt met een gezamenlijke presentatieavond op vrijdag, waar alle cursisten, acteurs, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars, aan meedoen. In eerste instantie voor de andere zomercursisten, en mocht er plek zijn, dan kan ook publiek van buiten worden uitgenodigd. Houd deze avond dus vrij! We beginnen om 19.00 uur.

Randprogramma

Op maandagavond kan je blijven eten en op woensdagmiddag kun je diverse korte workshops doen om andere disciplines te proberen. Deze activiteiten zijn niet verplicht. Kijk voor meer informatie in de linkerkolom onder het cursusaanbod van de zomercursussen.