Compositieprintversie

Als je wil leren fotograferen kun je een dure camera kopen, en vervolgens een cursus doen om die camera te leren gebruiken. Maar er komt meer kijken bij het maken van een goede foto dan alleen de technische vaardigheden. Wat je ook nodig hebt zijn een eigen blik op de werkelijkheid, een eigen stijl én gevoel voor compositie. Compositie betekent letterlijk samen-plaatsing en gaat dus over wát je wáár in het kader plaatst. Bijvoorbeeld of je dingen wel of niet afsnijdt (aan de randen) of hoe hoog je de horizon plaatst.
Dat gevoel voor compositie is niet iets dat je bij je geboorte mee krijgt, dat kun je ontwikkelen door veel te oefenen.

Omdat het puur gaat om de compositie van beeld, is deze cursus ook heel geschikt voor tekenaars, schilders, filmers en grafisch ontwerpers.

Wat doe je?

Je krijgt uitleg over de belangrijkste punten waar je op kunt letten bij het kiezen van je kader en opbouw. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten ga je zelf op pad om die verschillende aandachtspunten te oefenen. Met de groep bespreek je daarna de gemaakte foto’s.
Op sommige dagen werk je in de omgeving van CREA, op andere ga je met de groep naar bijzondere locaties om samen aan opdrachten te werken.

Ingangsniveau

Voor deze cursus is geen bijzondere ervaring of voorkennis vereist, en ook geen bijzondere camera.

Bijzonderheden

Zorg voor (extra of oplaadbare) batterijen/accu en veel ruimte op je geheugenkaart!
Let op: er wordt in principe geen bijzondere aandacht aan de technische kant van het fotograferen besteed.

Presentatie

Iedere zomerweek eindigt met een gezamenlijke presentatieavond op vrijdag, waar alle cursisten, acteurs, muzikanten, schrijvers en beeldend kunstenaars, aan meedoen. In eerste instantie voor de andere zomercursisten, en mocht er plek zijn, dan kan ook publiek van buiten worden uitgenodigd. Houd deze avond dus vrij! We beginnen om 19.00 uur.

Randprogramma

Op maandagavond kan je blijven eten en op woensdagmiddag kun je diverse korte workshops doen om andere disciplines te proberen. Deze activiteiten zijn niet verplicht. Kijk voor meer informatie in de linkerkolom onder het cursusaanbod van de zomercursussen.