UvA-Orkest J.Pzn Sweelinckprintversie

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck werd opgericht in 1878 en is daarmee het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Het bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste studenten van Amsterdamse universiteiten en hogescholen en repeteert iedere donderdagavond van half 8 tot half 11 in de Singelkerk in het centrum van Amsterdam. De concerten vinden plaats op toplocaties zowel in Amsterdam (Concertgebouw, Beurs van Berlage) als daarbuiten (Geertekerk, Utrecht).

Door de jaren heen bracht het orkest vele opvallende programma's ten gehore. Hoogtepunten waren onder andere de Eerste Symfonie van Mahler, de Negende Symfonie van Beethoven, La Mer van Debussy en een cello-concert van en door Ernst Reijseger. Het Sweelinckorkest heeft als kweekvijver gefungeerd voor diverse talentvolle dirigenten als Edo de Waart, Lucas Vis en Roland Kieft. Na het vertrek van Harmen Cnossen wegens zijn aanstelling bij de Marinierskapel staat het orkest nu onder leiding van Libia Hernandez.

Eens in de drie jaar wordt er een tournee naar het buitenland georganiseerd. Zo deed het orkest in 1998 Helsinki en St. Petersburg aan en heeft het in 2001 een drietal concerten verzorgd in Barcelona. Vanwege het 26elustrum werd er in de zomer van 2009 een spectaculaire tournee naar China georganiseerd, waar het orkest vier concerten gaf rondom Shanghai.
Behalve één van de beste amateur-symfonieorkesten van Nederland, is het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck ook een echte studentenvereniging. Zo wordt er elke donderdag na de repetitie tot in de vroege uurtjes geborreld in "Dansen bij Jansen", de stamkroeg van het Sweelinckorkest. Bovendien worden er door verschillende commissies activiteiten georganiseerd waaronder een kamermuziekavond en een interorkestrale voetbalcompetitie tegen andere studentenorkesten uit heel Nederland.

Meer info: http://www.sweelinckorkest.nl/